Jak vybrat mixér?

Mixér je velmi užitečným kuchyňským pomocníkem, který vám v mnoha případech ušetří a urychlí přípravu pokrmů. Jestliže vlastníte kuchyňského robota, bývá mixér součástí standardního nebo volitelného příslušenství. V opačném případě bude potřeba se poohlédnout po samostatném spotřebiči.
 

Do ruky nebo na stůl

Mixéry se obvykle dělí do tří samostatných skupin, které nabídnou mírně odlišné funkce a především možnosti použití – stolní mixér, tyčový mixér a ruční šlehač. Každý z mixérů je vhodný pro jiné použití a přípravu různých jídel.

Nejrozšířenější stolní mixér je již klasikou, pevná základna s ovládacími prvky je doplněna samostatnou odnímatelnou nádobou, která má na dně sekací nože. Výhodou stolních mixérů je jejich samostatnost – naplníte nádobu, stisknete tlačítko a počkáte, až se její objem rozmixuje. Stolní mixéry mají ze všech tří typů nejvyšší výkon a nevadí jim ani delší používání, kdy by se ostatní typy mohly přehřát. Obvykle také najdete u stolních mixérů několik rychlostí mixování, což vám ještě více urychlí práci.

Druhým nejčastějším typem je tyčový mixér, který se skládá z držáku osazeného ovládacími prvky a samostatné nohy, která bývá nejčastěji ukončena sekacím nožem. Na trhu jsou však i tyčové mixéry s odnímatelnou nohou – tu můžete nahradit jednak držákem s metličkou anebo samostatnou nádobkou se sekacím nožem například pro sekání zeleniny či jiných potravin. Výhodou tyčového mixéru je velmi snadná manipulace, omáčku s ním připravíte přímo v hrnci a nemusíte nic přelévat. Nevýhodou je pouze jedna, maximálně dvě provozní rychlosti a také vyšší riziko přehřívání při dlouhém používání bez přestávky.

Ruční šlehače jsou určeny, jak již název napovídá, především pro šlehání – primárně jsou tedy vybaveny jednou nebo dvěma metličkami pro snadné ušlehání krémů, ovocných koktejlů či teplého mléka. Metličky je u vybavenějších modelů možné vyměnit za hnětací háky na těsto. Součástí příslušenství bývá také stojan pro stabilní umístění šlehače při delším provozu.

TIP: Mixér vybírejte podle jeho plánovaného použití – nejuniverzálnější typ je tyčový, se kterým se velmi dobře manipuluje. Stolní mixér má naopak stabilní základnu a nejvyšší výkon.
 

Dostatečný výkon

Podle výkonu poměrně jednoduše a spolehlivě poznáte, zda a jak dlouho budete moci s mixérem pracovat bez přestávky. Vyšší výkon zaručuje jednak rychlejší mixování a jednak také delší výdrž bez přehřívání. Na trhu najdete mixéry s různým výkonem v rozsahu od 300 až do 1000 W. Ideální je vybírat vyšší hodnoty výkonu především u tyčových mixérů, u nichž je předpokladem dlouhodobější provoz bez přestávky.

S výkonem také úzce souvisí volba rychlosti. Tu je možné plynule regulovat u stolních mixérů. Tyčové typy a ruční šlehače mívají obvykle pouze dva stupně rychlosti, přičemž druhý stupeň je možné používat pouze krátkodobě v rámci celé doby mixování.

V případě stolního mixéru bývá nastavení rychlosti vyřešeno několika samostatnými tlačítky, případně otočným knoflíkem. Profesionální stroje mají displej a tlačítka pro nastavení rychlosti a hlavní spínač. U tyčových mixérů počítejte s tím, že budete muset tlačítko po celou dobu mixování držet.

TIP: Vyšší výkon znamená vyšší rychlost a zároveň i delší výdrž – výkon mixéru je obvykle větší u stolních typů, nicméně i tyčové provedení seženete s vysokým výkonem, který vám umožní delší práci bez přestávky.
 

Materiál a příslušenství

Nejčastěji jsou mixéry vyrobeny z tvrzeného odolného plastu, trvanlivějším materiálem je však v případě stolního mixéru sklo nebo kov, z něhož bývá vyrobena mixovací nádoba – nejen že je odolnější, ale umožní vám mixovat i horká jídla bez rizika poškození. Stolní mixéry by také měly jít jednoduše rozebrat pro snadnější mytí, praktická je pojistka proti zapnutí v případě, že není mixér správně usazen v základně.

To stejné platí u tyčových mixérů – základna je obvykle plastová a pogumovaná, odnímatelná noha však může být z plastu nebo ze železa. Opět zde platí, že kovové provedení je odolnější, trvanlivější a nevadí mu ani vysoké teploty.

Jestliže předpokládáte časté používání mixérů k různým účelům – šlehání, sekání, mixování, poohlédněte se po výrobcích s bohatším příslušenstvím – zvláště u tyčových mixérů to bývá nádoba se sekacím nožem a metlička.

Tip: Na co se zaměřit při výběru mixéru:

  • Prvním krokem je výběr typu mixéru – stolní nebo tyčový – každý má svá specifika a je vhodný pro jiný typ používání.
  • Výkon mixéru určuje jeho výdrž při práci bez přestávky – jednoduché pravidlo říká, čím vyšší tím lepší.
  • Máte-li možnost volby, sáhněte po kovovém provedení namísto plastů, které nejsou tak odolné.

Pokračujte výběrem vhodné kategorie:

Mixéry
Ruční šlechače
Ponorné mixéry
Stolní mixéry
Kuchyňská struhadla
Sekáčky a drtiče