Jak vybrat odšťavňovač?
Jen málokdo neocení chutný džus, právě připravený z čerstvého ovoce, jednoduchým vymačkáním šťávy, kterou obsahuje. Pokud právě vy patříte mezi milovníky freshů a ovocných či zeleninových šťáv, pak je odšťavňovač ideálním doplňkem do kuchyně.
Ovšem jak se v široké nabídce vyznat a zvolit ten nejlepší kousek? Pokusíme se vás na následujících řádcích alespoň nasměrovat, jelikož neexistuje univerzální odšťavňovač – vždy je třeba jeho výběr přizpůsobit tomu, jaké suroviny plánujete zpracovávat, a také tomu jaký požadujete výsledný nápoj.
Šnek nebo struhadlo
Prvním krokem při výběru odšťavňovače je rozhodnutí pro konkrétní způsob zpracování surovin – pomineme-li ruční odšťavňovače, které pravděpodobně používáte na lisování citronové šťávy, pak jsou v nabídce dva základní typy – odstředivé a hřídelové (šnekové) odšťavňovače.
Jak již napovídá název, každý z těchto typů pracuje trochu odlišně a samozřejmě s ním dosáhnete také odlišných výsledků. Odstředivé odšťavňovače pracují rychle a získáte čistou šťávu beze zbytků dužiny. Šťáva z takového stroje bývá nasycena vzduchem a rychleji podléhá oxidaci a může se kazit.
Oproti tomu šnekový odšťavňovač pracuje více na principu lisu a dokáže ze surovin vymáčknout opravdu všechno. Výsledkem je pak šťáva s částmi dužiny, která je poměrně sytá a má i delší trvanlivost.
Ačkoliv pracuje odstředivý typ přístroje rychleji, dokáže šnekový odšťavňovač zpracovat širší škálu ovoce a zeleniny, navíc najdete na trhu modely s horizontální nebo vertikální hřídelí, kdy je druhá jmenovaná varianta vhodná pro zpracování zeleniny.
TIP: Výběr odšťavňovače byste měli přizpůsobit tomu, jakou šťávu požadujete a jaké budete zpracovávat suroviny – pro čistou šťávu volte odšťavňovače odstředivé, naopak husté šťávy s dužinou vám vyrobí šnekové modely.
Objem a četnost použití
Podobně, jako u jiných spotřebičů, také u odšťavňovače může hrát důležitou roli celkový objem vyrobené šťávy za určitý časový úsek. V tomto případě opět vedou odšťavňovače odstředivé, nicméně ani šnekové lisy nijak nezaostávají a při pomalejším provozu zvládnou vyrobit naopak větší množství šťávy, protože mají větší výtěžnost. Pozor je třeba dávat pouze na maximální dobu používání v kuse, která bývá omezena na 30 minut.
Časté používání odšťavňovače znamená také jeho časté mytí – zde jsou ve výhodě šnekové modely – a ruku na srdce, komu by se chtělo po každém použití spotřebič složitě rozebírat a čistit. Dražší stroje mají obvykle promyšlený systém skládání a rozebírání, aby bylo čištění co nejjednodušší.
TIP: Jestliže budete používat odšťavňovač sami, vystačíte si i s menším modelem o objemu cca 1 litr, pro vícečlennou rodinu sáhněte po objemu alespoň 2 litry. Nepodceňujte také jednoduchost konstrukce pro snadné čištění.
Plnění a výkon
Velmi často diskutovanou otázkou je u odšťavňovačů velikost plnícího otvoru, kterým budete do útrob stroje vhazovat kousky ovoce a zeleniny. Větší otvor by měl být logicky výhodnější, ovšem v praxi tomu tak být nemusí, a je to dobře.
Výrobci musí plnit bezpečnostní normy, takže jsou otvory natolik malé, abyste do nich nedopatřením nestrčili ruku. Druhým důvodem pro menší plnící otvor je také snazší provoz – menší otvor znamená nutnost nakrájet suroviny na menší kousky, čímž zabráníte častému vypínání z důvodu ucpání stroje. Příkon odšťavňovače by měl být dostatečný vzhledem k jeho použití – vyšší je lepší, jelikož dokážete obvykle zpracovat větší množství ovoce a zeleniny v kratším čase.
Vyšší výkon však také znamená větší rozměry a hmotnost. Zvažte proto, zda nebudete potřebovat spotřebič častěji přenášet, pokud ano, sáhněte po modelu s hmotností do pěti kilogramů, manipulace s vyšší hmotností je již nepohodlná. Podstatná také může být délka přívodního kabelu, zvláště ve větších kuchyních.
Tip: Na co se zaměřit při výběru odšťavňovače:
- Pamatujte, že neexistuje univerzální stroj a musíte jej vybírat podle požadavků na výslednou šťávu a podle typu zpracovávaných surovin.
- Odstředivá technologie je rychlejší a dostanete čistou šťávu, avšak za cenu většího množství odpadu.
- Šneková technologie znamená o něco delší dobu zpracování, ale maximální výtěžnost a hustější šťávu s dužinou.
- Objem byste měli přizpůsobit počtu osob, pro které bude šťáva připravována, nepodceňujte jednoduchost čištění – to je třeba provádět po každém použití.
- Velikost vstupního otvoru není zásadní – menší kousky ovoce a zeleniny se lépe zpracují a přístroj se neucpává. Zaměřte se také na vyšší výkon, hmotnost a délka přívodního kabelu mohou být limitující při častém přenášení.
Pokračujte výběrem vhodné kategorie: